Naczynie kamionkowe
Naczynie kamionkowe

Numer inwentarzowy: MŻo/1227
Wymiary:
Średnica: 10,0 cm (podstawa)
Wysokość: 14,0 cm
Materiał: kamionka
Technika: wyrób fabryczny
Pochodzenie: Górny Śląsk
Datacja: połowa XX w.
Opis:
Naczynie kuchenne wykonane z kamionki, koloru brązowego, pokryte szkliwem za wyjątkiem krawędzi wylewu, posiada jedno duże ucho.
Naczynia tego typu na Śląsku były nazywane tzw. bōnclok, nazwa pochodzi od miasta Bunzlau (Bolesławiec, Dolny Śląsk), gdzie były produkowane.
Służyły one do kiszenia ogórków, kapusty, żuru ale także przechowywania produktów spożywczych np. smalcu (ōmasty).
Prezentowany egzemplarz został wyprodukowany w Bochni (Małopolska).
Darowizna Teresy Cabaj dla Muzeum Miejskiego w Żorach z dnia 17.05.2007.