Naczynie kamionkowe
Naczynie kamionkowe

Numer inwentarzowy: MŻo/1226
Naczynie kamionkowe
Wymiary:
Wysokość: 17,0 cm
Średnica: 13,0 cm (podstawa)
Materiał: kamionka
Technika: wyrób fabryczny
Pochodzenie: Górny Śląsk
Datacja: połowa XX w.
Opis:
Naczynie kuchenne wykonane z kamionki, koloru brązowego, pokryte szkliwem za wyjątkiem krawędzi wylewu, posiada jedno duże ucho.
Naczynia tego typu na Śląsku były nazywane tzw. bōnclok, , nazwa pochodzi od miasta Bunzlau (Bolesławiec, Dolny Śląsk), gdzie były produkowane.
Służyły one do kiszenia ogórków, kapusty, żuru ale także przechowywania produktów spożywczych np. smalcu (ōmasty).
Prezentowany egzemplarz został wyprodukowany w Bochni (Małopolska).
Darowizna Teresy Cabaj dla Muzeum Miejskiego w Żorach z dnia 17.05.2007.