Cep
Cep

Numer inwentarzowy: MŻo/126
Wymiary:
Długość – 140 cm (dzierżak), 50 cm (bijak)
Materiał: drewno, rzemień
Technika: ciesielska
Pochodzenie: Jastrzębie-Borynia, Górny Śląsk
Datacja: I połowa XX w.
Opis:
Cep dwudzielny jest złożony z dwu drewnianych drążków dzierżaka i bijaka połączone są drewnianymi pałączkami i skórzanym pasem. Cep służył do młócenia zbóż. Praca polegała na uderzaniu całą długością krótszego kija (bijaka) o rozsypane na podłożu zboże. W ten sposób można było otrzymać ziarno i prostą słomę, która nadawała się robienia strzech, w XX w. zostały wyparte przez omłot mechaniczny. Cep zaliczany jest do jednych z najprostszych i najstarszych narzędzi rolniczych używany w różnych kulturach.
Obiekt zakupiono od mieszkańca Boryni dnia 30.07.2002.