Za kuchennymi drzwiami
Za kuchennymi drzwiami

Do pomieszczenia kuchni wchodzimy bezpośrednio z komory/sieni.
Na ścianie wejściowej, patrząc na lewo, znajduje się I zespół obiektów związany z przechowywaniem żywności, w którym dominującą rolę odgrywa szafa do przechowywania produktów sypkich. W niej wyeksponowane są różnego rodzaju torby i torebki z produktami takimi jak mąka, cukier, sól, czy różnego rodzaju kasze.
Patrząc dalej, przy ścianie po lewej stronie, znajduje się II zespół obiektów, z centralnie umieszczonym kredensem kuchennym, zwanym byfyjem, który również związany jest z przechowywaniem produktów spożywczych, ale też naczyń kuchennych i ceramiki. U góry na kredensie umieszczone są formy na baby wielkanocne oraz metalowa waga spożywcza, obok której stoi lampka naftowa. Poniżej, na kredensie znajduje się wyszywana serweta kuchenna, na której stoi blaszana, okrągła puszka na chleb z napisem w języku niemieckim wraz z ręczną krajalnicą do chleba oraz podręczną wagą.
W zamkniętych szafkach kredensu znajdują się różnego rodzaju naczynia ceramiczne, począwszy od kubków, kufli, kieliszków, a skończywszy na urządzeniach kuchennych, takich jak młynki, cedzaki, maszynki do przerobu produktów spożywczych. W szufladach znajdą się sztućce i pomniejsze przedmioty codziennego użytku.
III zespół przedmiotów znajdujący się na końcu ściany po lewej stronie, naprzeciwko zespołu I, przedstawia obiekty związane z zachowaniem i utrzymaniem czystości. Znajdziemy tu małą szafkę, na której umieszczona jest misa i dzbanek na wodę, mydelniczka i środki czyszczące. Szafka zasłonięta jest makatką kuchenną (ancug lub forchang), która zasłania umieszczone na półce żelazko na duszę i inne sprzęty codziennego użytku. Nad szafką wisi półka, na której znajduje się mosiężny moździerz z tłuczkiem i lampa naftowa. Od półki swobodnie zwisa ozdobna makatka kuchenna.
IV zespół przedmiotów umieszczony jest przed kredensem kuchennym i stanowią go przedmioty ułatwiające prace codzienne w kuchni takie jak taboret i ryczka.
Po prawej stronie ekspozycji, patrząc od strony wejścia, na przeciwległej ścianie znajduje się V zespół obiektów związany z przygotowaniem żywności. Głównym obiektem jest tutaj metalowy piec opalany węglem bądź drzewem, na którym umieszczone zostały metalowe i gliniane naczynia służące do gotowania (ważenia) posiłków. Nad piecem zawieszono metalowy wieszak, na którym wyeksponowane zostały pokrywki na naczynia oraz różnego rodzaju chochle.
VI zespół znajduje się na ścianie okiennej i dotyczy tematu przygotowania posiłków i ich spożywania. Główny element zespołu stanowi stół wraz z krzesłami, na którym umieszczona została stolnica i przedmioty związane z przygotowaniem potraw, takie jak wałki, tłuczki, mikser, miski. Stół zaaranżowano jako miejsce pracy gospodyni, która właśnie przygotowuje kluski śląskie.
VII zespół umiejscowiony został po prawej stronie ściany wejściowej i obejmuje przedmioty związane z przechowywaniem produktów sypkich, podobnie jak zespół I, z tą różnicą, że tutaj wyeksponowane są głównie ceramiczne pojemniki na produkty sypkie i przyprawy. Głównym elementem wyposażenia jest wisząca drewniana półka, na której ustawiona została ceramika.
VIII zespół stanowią luźne obiekty wyposażenia kuchni, takie jak wiszącą lampa kuchenna, pamiątki ślubne i ozdobne makatki kuchenne.